Laptops zouden meer op smartphones moeten lijken, tenminste wat bepaalde toepassingen betreft.
Het lijkt erop dat alle innovaties en gave toepassingen op de smartphone terechtkomen en de laptop de laatste jaren nauwelijks is veranderd. Op zich is dat te begrijpen, aangezien mobiele apparaten ongelooflijk belangrijk zijn, maar dat zijn laptops toch ook?
Bekijk hieronder zes smartphonetoepassingen die ik ook graag zou zien op laptops:
De OLED-schermen van de betere smartphones.
Met rijkere kleuren en een verbluffend contrast zorgen OLED-schermen op smartphones er niet alleen voor dat besturingssystemen en apps er beter uitzien dan op traditionele LCD-schermen, maar ze zijn ook zuiniger met energie. De pixels op OLED-schermen die de kleur zwart tonen worden simpelweg uitgeschakeld en ook zijn ze niet zo fel als LCD-schermen als ze bepaalde kleuren en een bepaalde helderheid tonen. Daardoor kan de batterijduur worden verlengd.
Met dat in het achterhoofd zou het heel erg voor de hand liggen om ook laptops uit te rusten met OLED-schermen, maar de meeste laptopmakers gebruiken nog steeds LCD-schermen. Er zijn wel een paar laptops met OLED-schermen, maar niet veel.
Een van de redenen daarvoor is dat apparaten met OLED-schermen duurder zijn. Toch kunnen de kosten best gedrukt worden door productievoordelen en het productievolume, maar daar lijkt nog niet al te veel moeite voor te zijn gedaan.
Gezichtsherkenning voor het ontgrendelen van MacBooks.
Sommige bezitters van Windows 10-laptops kunnen de gezichtsherkenning van Windows Hello gebruiken om hun apparaten te ontgrendelen door er simpelweg voor te gaan zitten. Maar het geavanceerde Face ID van Apple, dat wel op de nieuwste iPhones zit, heeft zijn weg naar de laptops van Apple nog niet gevonden.
Sommige laptops, zoals de nieuwe MacBook Air, zijn uitgerust met vingerafdrukscanners, een goed alternatief. Maar niets gaat boven gewoon voor je laptop gaan zitten om hem te ontgrendelen.
Draadloos opladen.
Ik ben niet de grootste voorstander van draadloos opladen voor mobiele apparaten, maar draadloos opladen voor laptops is een stuk logischer aangezien laptops minder "mobiel" zijn dan mobiele apparaten.
Draadloos opladen is op zich hetzelfde als een oplader inpluggen in je laptop, maar dan zonder het inpluggen. Je kunt je laptop gewoon op je bureau zetten met een draadloze oplader en hij laadt zichzelf op zonder dat je verder nog iets hoeft te doen.
Op dit moment staat de technologie voor het draadloos opladen voor laptops nog in de kinderschoenen. Dell presenteerde in 2017 een laptop die draadloos opgeladen kan worden, maar de toepassing heeft nog geen grote vlucht genomen.
Een knop als de stilteknop op de iPhone, maar dan voor de camera en microfoon van de laptop.
Gezien de vele stickers en goedkope plastic accessoires die ik zie op de camera's van een laptop, is er veel angst voor hackers die toegang zouden kunnen krijgen tot de camera zonder dat wij dat weten. Stickers zijn op zich prima en sommige laptops hebben zelfs verschuifbare klepjes om voor de camera te doen, maar dat zijn primitieve en weinig elegante oplossingen.
Maar weinig laptopproducenten doen wat tegen afluisteraars die mogelijk je microfoon activeren. In de laatste MacBook Pro's en Airs van Apple wordt je microfoon automatisch fysiek losgekoppeld als je je laptop dichtslaat. Het is een stap vooruit, maar geen totaaloplossing, want afluisteraars kunnen nog steeds microfoons activeren als de laptop opengeklapt is.
Het is heel wonderlijk dat laptopontwikkelaars niet een kleine fysieke knop of schuif hebben gemaakt om je camera en microfoon fysiek los te kunnen koppelen. Ik vraag echt niks geks, maar misschien iets kleins, smaakvols en niet te opdringerig, net als de stilteknop voor notificaties op de iPhone. Op die manier weet je dat je camera en microfoon helemaal zijn uitgeschakeld en niemand er kan binnendringen. En als je je camera of microfoon nodig hebt, kun je gewoon het schakelaartje omzetten.
Waterdichtheid.
Laptops gaan veel te vaak kapot doordat er drinken overheen gaat. Nu dat voor smartphones geen probleem meer is, zou dat voor laptops ook geen probleem meer hoeven te zijn. En dat zou mooi zijn, want er staan vaak koppen koffie of andere drankjes bij in de buurt.
Het is zeker een flinke uitdaging voor producenten om laptops waterdicht te maken. Laptops hebben relatief grote openingen nodig om frisse lucht naar binnen te laten die de onderdelen aan de binnenkant kunnen afkoelen. En die 'luchtgaten' zitten precies op de plekken waar vocht terechtkomt bij het morsen.
En dan is er natuurlijk het fysieke toetsenbord dat de meeste moderne smartphones niet hebben, met ruimte rondom elke toets waar water door naar binnen kan.
Ultradunne bezels.
De XPS-laptops van Dell en de MateBook X Pro van Huawei hebben de dunste bezels (schermranden) van alle laptops, maar dunne bezels zijn nog lang niet zo vanzelfsprekend als op de betere smartphones. Met dunnere bezels kunnen laptops dezelfde voordelen krijgen als smartphones, zoals grotere schermen bij kleinere afmetingen en een fris en modern uiterlijk.